Home | Praktijkadressen | Bekkenklachten | Bekkenbodemklachten | Nieuwsbrieven | Veel gestelde vragen

Wat is bekkenoefentherapie?

De bekkenoefentherapie richt zich op twee verschillende groepen patiënten:

Patiënten met bekkenklachten of bekkenpijn.

Deze klachten ontstaan vaak tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Tijdens de zwangerschap vindt er onder invloed van zwangerschapshormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden rondom het bekken plaats. Het bekken kan daardoor soms niet meer voldoende steun geven en raakt overbelast. Hierdoor krijgt de patiŽnt pijnklachten en problemen bij het bewegen in het dagelijks leven. We spreken dan van bekkenpijn.
De meeste vrouwen ervaren een continu aanwezige pijn, vaak scherp, dan weer brandend of zeurend. De pijn bevindt zich rondom het bekken: in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen, in de liezen of in het schaambeen. De pijn kan uitstralen naar de benen of hoger in de rug en zelfs naar de nek. Vervelend is dat de pijn vaak wisselt van plaats en van sterkte, soms zelfs opeens even weg is, waardoor de patiënt in de war raakt en onzeker wordt. Daarnaast kan men extra vermoeid zijn. De plaats en de ernst van de klachten kunnen per persoon en per zwangerschap verschillen.

Welke activiteiten verlopen moeilijk? Verder komen de volgende klachten veel voor: menstruatiepijn, darmklachten, een opgeblazen buik, pijn bij het persen of plassen en incontinentie.

Wanneer heb je bekkenoefentherapie nodig?
Wanneer je merkt dat je geen controle meer hebt over je lichaam, wanneer de pijn je hindert bij het doen van je dagelijkse activiteiten of als de pijn per week toeneemt, is het verstandig om contact op te nemen met een bekkenoefentherapeut. De bekkenoefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in het dagelijks leven zodat je de klachten en het bekken weer onder controle krijgt.

Wat gebeurt er in de praktijk?
De bekkenoefentherapeut begint altijd met een uitgebreid vraaggesprek naar de reden van de komst naar de praktijk.
Wat zijn de klachten en welke beperkingen zijn er in het dagelijks leven?
Daarna volgt een onderzoek naar de houding, de bewegingen waarbij klachten ontstaan en wordt er naar de beweeglijkheid gekeken van het bekken, de wervelkolom en de heupen. Verder volgen er een aantal specifieke testen zodat de bekkenoefentherapeut een idee krijgt waar de klachten vandaan komen. De therapeut legt de belangrijkste bevindingen uit en stelt samen met de patiŽnt een individueel behandelplan op, waarbij rekening gehouden wordt met de persoonlijke situatie en individuele mogelijkheden.

De individuele bekkenoefentherapie tijdens de zwangerschap is gericht op: Meestal volgt circa 6 weken na de bevalling één of meerdere controlebehandelingen, gericht op het trainen van de overbelaste uitgerekte spieren, ergonomische adviezen voor het verzorgen en tillen van de baby en tips voor het weer oppakken van werk, hobby's of sport.

Hoe wordt bekkenoefentherapie vergoed?
Bekkenoefentherapie wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering.
Afhankelijk van het pakket worden er een x aantal behandelingen vergoed. Raadpleeg hiervoor de polis of vraag het de zorgverzekeraar. De behandelingen gaan niet van het eigen risico af.